Soille tehtävät toimenpiteet

Suoalueita on aikanaan kuivatettu talouskäyttöön pelloiksi, turpeen nostoon sekä metsän kasvattamiseen ojittamalla, hakkuilla sekä perkaamalla puroja ja tekemällä alueelle tekoaltaita. Myös pohjavettä ottamalla on vaikutettu heikentävästi soiden tilaan. Veden kulku on näiden toimenpiteiden seurauksena muuttunut suoalueilla siten, että pohjaveden pinta on laskenut totuttua alhaisemmaksi ja soille ominainen maalaji, turve, on alkanut kuivumaan ja hajoamaan. Samalla alueelta on hävinnyt sen monimuotoinen suolajisto. 

Suo takaisin valuma-alueen toimintoihin


Jotta suo voidaan ennallistaa jälleen loistoonsa, on se yhdistettävä valuma-alueelta tuleviin vesiin. Ojitusten ja muiden suon vesitaloutta heikentävien toimenpiteiden vuoksi valuma-alueen vedet eivät enää kulje suon lävitse, vaan ne kulkeutuvat ravinne- ja kiintoaineineen suorinta reittiä alueen alapuolisiin vesistöihin. Tällöin myös suolla kasvavat kasvit jäävät ilman tarvitsemiansa ravinteita ja niiden elinolot heikentyvät. Tämä vaikuttaa jälleen myös suokasvillisuutta hyödyntäviin eläimiin ja koko suon ekosysteemiin.


Veden palauttaminen suolle

Vaikka ojituksia ei enää tehtäisi, vaikuttavat jo aiemmin tehdyt muutokset edelleen suon ekosysteemin toimintaan. Lisäksi ojituksilla on vaikutuksia suon ulkopuoliseen vesistöön. Palauttamalla veden kulku suoalueelle, voidaan turpeen vedenpinnan taso saada takaisin sille ominaiseen syvyyteen, jonka myötä maaperä tulee jälleen elinvoimaiseksi. Kun tämän lisäksi hidastetaan suolta poispäin kulkeutuvan veden virtaamaa pidättämällä vettä sekä ohjaamalla valuntaa enemmän sille luontaiseen suuntaan, suon ekosysteemi voidaan palauttaa jälleen loistoonsa.

Suon ennallistaminen


Ennallistamisella voidaan vaikuttaa suoalueen monimuotoisuuteen, palauttaa sille tyypillinen maisema ja lisätä alueen virkistysarvoja. Soiden ennallistamisella on myös positiivisia vaikutuksia valuma-alueen vesistöjen laatuun ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Esimerkiksi käyttämättömän suometsäalueen ennallistaminen on myös mitä parhain keino vähentää raudan huuhtoutumista vesistöön. Yleisimpiä ennallistamisen toimenpiteitä ovat ojalinjojen raivaaminen, ojien täyttäminen- ja patoaminen, pintavallien rakentaminen virtausten ohjaamiseen sekä puuston poistaminen ja lahopuun määrän lisääminen suolle.

Ojalinjojen raivaus

Jotta ojalinjoihin voidaan tehdä ennallistavia toimenpiteitä, täytyy ne useimmiten ensin perkata ainakin osittain sinne kasvaneesta tiheästä puustosta. Puusto sitoo ojamaiden maaperää juurillaan ja vaikeuttaa etenkin kaivinkoneella tehtävää työskentelyä. Raivaus voidaan suorittaa konetyönä tai käsin, riippuen siitä, millaisia muita toimenpiteitä ojaan ollaan tekemässä. Mikäli ojaan tehdään esimerkiksi patorakenteita, riittää raivaaminen pelkästään niiden kohdalta. Jos taas oja aiotaan täyttää kokonaan turpeella, vaatii raivaus jo suurempaa työstöä.

Raivauksen jäljiltä syntynyt puutavara, kannot sekä risut viedään pois ojan suorasta läheisyydestä, jotteivat ne kulkeudu veden mukana ojaan tehtyihin patorankenteisiin tai pintavalleihin niitä rikkoen.

Ojien täyttäminen

Ojien täyttämisella saadaan vaikuttavia tuloksia suon palautumista ajatellen, kun vesi ei enää pääse kulkeutumaan ojia pitkin alueelta poispäin ja alueen vedenpinta nousee jälleen.

Ojat täytetään ojien kaivamisesta jääneellä turpeella joko kaivinkoneella tai herkemmillä alueilla käsityönä. Mikäli alueella ei ole tarpeeksi turvetta ojan täyttämiseen, sitä voidaan ottaa lisää suolta laikkumaisesti kaivaen. Jos turve ei siltikään riitä täyttöön, voidaan ojaan jättää täyttökatkoja. Pääasia on, ettei vesi löydä itselleen uusia reittejä pintamaata pitkin synnyttäen samalla uutta ojarakennetta.

Pöllipadon rakenteita Niilesjärvellä. Kuva: VENE -hanke (2023).
Pöllipadon rakenteita Niilesjärvellä. Kuva: VENE -hanke (2023).

Patoaminen

Ojan täyttämisen lisäksi tehokkain keino ennallistamiseen on ojien patoaminen. Patoja voidaan rakentaa ojaan täytön lisäksi tai yksinään, mikäli materiaali ojan täyttämiseen ei riitä. Patoaminen tulee kyseseen myös ojittamattomilla alueilla ja pahoin syöpyneissä kohteissa. Materiaalina käytetään täytön tavoin ojien tieltä kaivettua turvetta. Patoja voidaan maisemoida laittamalla padon päälikerrokseen suolla kasvavaa rahkasammalta tai muuta kasvustoa. Kasvillisuuden avulla rakenne lisäksi tukevoituu, kun kasvit sitovat maata juurillaan.

Padon on oltava tarpeeksi suuri ja pitävä, jotta se kestää siihen tulevan paineen. Patorakenteen pituuden on oltava vähintään 2 metriä ja sen korkeus vähintään puoli metriä ylempänä ojan reunaan verrattuna. Patoja rakentaessa voidaan hyödyntää suolla luonnostaan esiintyviä kohonneita kohtia ja painanteita. 

Herkillä alueilla padot rakennetaan käsin ja niihin voidaan lisätä suodatinkangasta, soraa ja puutavaraa vahvistamaan sen rakennetta. Esimerkiksi pöllipato sopii tällaisiin kohteisiin hyvin. Pöllipadossa hyödynnetään paikan päältä raivattujen puiden runkoja, jotka asetetaan ojaan pystysuunnassa upottaen turpeeseen siten, että niiden päät jäävät ojan reunojen yläpuolelle. Ohutturpeisella alueella rungot voidaan asettaa myös vaakasuuntaisesti. Lopuksi rakenne voidaan peittää suodatinkankaalla ja turpeella, jotta rakenteesta tulee vahva. Rakennelma tuetaan vielä tukipuilla. Vesi ohjataan purkautumaan padolta saralle tai purouomaan syöttöojan tai viisteen avulla. 

Pintavallit virtauksien ohjaukseen

Koska ojien viereinen turve on usein painunut alemmas kuin sitä ympäröivä koskematon suoalue, on patojen jatkeeksi hyvä rakentaa pintavalleja ojalinjojen virtausten syntymisen estämiseksi. Samalla rakenteella voidaan myös ohjata vettä ojalinjalta poispäin. 

Vallit rakennetaan turpeesta 1-2 metriä pitkiksi ja sen on oltava vähintään puoli metriä korkeampi täytetyn ojan pintaan nähden. Valli tiivistetään hyvin ja varmistetaan, että ne ulottuvat tarpeeksi pitkälle painunutta maanpintaa tarkistellen. Yleensä 5-10 metrin pituinen valli on riittävä, tarvittaessa siitä voidaan tehdä kuitenkin niin pitkä, kuin tarve vaatii. Valleja rakennetaan 20-50 metrin välein, välimatka riippuu kuitenkin siitä, kuinka kalteva suo on. Mitä kaltevampi suo, sitä useampi valli tarvitaan sen toiminnan varmistamiseksi.

Pintavallit ohjaavat vettä suolle Taivalkosken Salmitunturin rinnesuolla. Kuva: Ulla Ahola (2012)/ Ojitettujen soiden ennallistamisopas (2013).
Pintavallit ohjaavat vettä suolle Taivalkosken Salmitunturin rinnesuolla. Kuva: Ulla Ahola (2012)/ Ojitettujen soiden ennallistamisopas (2013).
Poistettu puumassa viedään pois alueilta, joissa olosuhteet ovat luonnostaan niukat ja korjuutähteet voivat hajotessaan vaarantaa herkän ekosysteemin vapauttamalla ravinteita ympäristöön.
Poistettu puumassa viedään pois alueilta, joissa olosuhteet ovat luonnostaan niukat ja korjuutähteet voivat hajotessaan vaarantaa herkän ekosysteemin vapauttamalla ravinteita ympäristöön.

Puuston poistaminen

Puuvoittoiseksi muuttunut, alunperin harvapuustoinen suoalue kaipaa raivausta, jotta sen ominainen avara ulkomuoto saadaan jälleen palautettua, eivätkä alueella kasvavat puut haihduta vettä entisestään. Poiston tarvetta voidaan arvioida vanhoja karttoja ja ilmakuvia hyödyntäen ja tarkkailemalla maastokäynnillä puuston rakennetta, ikää ja kasvua.

Puusto kannattaa raivata ennen kuin ojat täytetään, sillä tuolloin suon maaperä ei ole niin upottava ja alueelle päästään konevoimin. On varottava aiheuttamasta syviä painanteita, jotka alkavat toimimaan ojien tavoin. Tämä tarkoittaa sitä, että raivaus on järkevintä sijoittaa talvikaudelle, kun suon pinta on jäässä. Mikäli painaumia pääse kuitenkin syntymään, on ne täytettävä huolellisesti. Tarvittaessa puusto voidaan poistaa myös metsurityönä, mikä onkin järkevää etenki herkemmillä alueilla.

Lahopuun määrän lisääminen

Lisäämällä lahopuun määrää suoalueelle, suon monimuotoisuuden kirjo laajenee entisestään, kun lahopuissa viihtyvät eliöit löytävät jälleen paikkansa. Lahopuuta voidaan lisätä esimerkiksi korpimaille, joissa lahopuun määrä on vähäisempää. 

Lahopuuta voidaan tehdä esimerkiksi kaulaamalla tai kaatamalla kuusia. Kaulaaminen sopii etenkin rämemaille ja avonaisille suoalueille, sillä rahkasammal peittää maassa makaavat puunrungot varsin nopeasti. 

Suon kunnostamisessa on otettava huomioon:

  • Ennallistamistoimenpiteet suunnitellaan aina suokohtaisesti ja otetaan huomioon myös koko valuma-alue. Millainen suo oli ennen siihen tehtyjä kuivatustoimenpiteitä? Millaiseksi se on mahdollisuus ennallistaa?
  • Otetaan huomioon ennallistamisesta mahdollisesti aiheutuvat ravinnepäästöt jo suunnitteluvaiheessa: Päästöt ovat suurimillaan usein juuri kunnotustöiden jälkeisellä ajanjaksolla. Niiden on kuitenkin tutkimusten mukaan todettu vähenevän ajan myötä
  • Vesiensuojelullinen näkökulma: kunnostamalla ensin alueen alaosa ravinteita sitovaksi ekosysteemiksi, voidaan vähentää ravinnehuuhtoumien määrää vesistöihin. Tällöin esimerkiksi ennallistettavan suon ja vesistön väliin jätetty ojitamaton suo-osuus voi toimia pintavalutuskentän tavoin
  • Korpialueet: Mikäli kunnostustoimenpiteiden jälkeen vedenkulku korpialueella runsastuu, voidaan lahopuun lisäämisen kanssa odottaa muutama vuosi ja seurata vedenpinnan nousun vaikutuksia puuston rakenteeseen
  • Huolehditaan siitä, ettei suota ympäröivään luontoon aiheudu ylimääräisiä muutoksia
  • Kulttuuriperintöarvot: turpeessa säilyneet historialliset löydökset, suoniittyrakenteet, soilta saatavat raaka-aineet (rautaoksidisaostumat, rahkasammal), historialliset kulkureitit sekä uhrilähteet ja tarinapaikat
  • Seuranta tärkeää: vedenpinnan korkeus, valumaveden laatu (esim. pH, ravinteiden määrä), monimuotoisuuden seuranta (lajit ja niiden määrän muuttuminen)

Video: Soiden ennallistamisen opasvideo (ELY-keskus, 2023).


Vene - verkostoilla tehoa vesienhoitoon
ProAgria Oulu
Oulun Maa-ja kotitalousnaiset
Oulun Kalatalouskeskus
Vesiensuojelun tehostamisohjelma 
ELY-keskus 
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita