Suodattavat elementit

Biohiilen avulla puhtaammaksi

Biohiilen avulla parannetaan maan kasvukuntoa sekä tehostetaan maaperän hiilensidontaa ja vedenpidätyskykyä. Biohiili on myös potentiaalinen työkalu valumavesien mukana kulkeutuvien ravinteiden ja epäpuhtauksien suodattamisessa.

Biohiilen valmistaminen

Biohiiltä voidaan valmistaa pyrolyysissa erilaisista biomateriaaleista, kuten esimerkiksi puusta, puun kuoresta ja oljesta. Raaka-aineiksi soveltuvat myös erilaiset kierrätystuotteet, kuten orgaaniset jätteet ja puuntuotannon sivuvirrat sekä esimerkiksi teiden tai ojien varsilta kerätyt pajukot. 

Pyrolyysi, toiselta nimeltään kuivatislaus, on prosessi, jossa materiaali kuumennetaan hapettomissa olosuhteissa 300–600 celsiusasteeseen lämpötilassa ja sen lopputuotteena on 80-90 % puhdasta hiiltä.

Video: Mitä on pyrolyysi? Jalostus ry (2022).

Yksi gramma biohiiltä voi omata jopa 500 neliömetrin pinta-alan.
Yksi kilo biohiiltä pystyy sitomaan ilmakehästä 3,5 kg hiilidioksidia.

Suurennos biohiilen rakenteesta. Kuva: Carbons Finland Oy (2021).
Suurennos biohiilen rakenteesta. Kuva: Carbons Finland Oy (2021).

Biohiilen rakenne

Biohiilen kennomainen rakenne muodostuu putkistoista, huokosista sekä erikokoisista rei'istä, joihin vesi ja maaperän eliöt, kuten mykorritsat, voivat asettua. Myös kasvien juuret hakeutuvat mielellään biohiilen onkaloihin kasvamaan. Rakenteen muodostumiseen vaikuttavat prosessissa käytetty lämpötila, aika, paine, materiaali ja jälkikäsittely.   

Biohiilen vaikutukset

Biohiilen arvioidaan sitovan vettä itseensä jopa viisinkertaisesti omaan tilavuuteensa nähden. Myös vedessä olevat bakteerit, haitta-aineet, kuten fosfori, metallit ja öljyt sekä ravinteet imeytyvät siihen. Biohiili sitoo itseensä kosteutta, ammoniakkia ja typpeä, mikä lisää mikrobitoimintaa. Sen onkin todettu parantavan maan kasvukuntoa, edistävän kasvien yhteyttämistä ja juuriston hyvinvointia sekä tasaavan maaperän happamuutta.

Biohiilellä on useita käyttökohteita. Sitä voidaan hyödyntää maanparannusaineena, kasvualustoissa, vesien ja maaperän puhdistamisessa, veden pidättämisessä ja sitä voidaan hyödyntää myös kompostin tehostajana. Lietteeseen sekoitettuna se vähentää hajuhaittoja ja kärpäsiä sekä parantaa lietteen käyttöarvoa vaikuttamalla typen määrään ja sitä kautta sen hyödyntämiseen maaperässä. Ravinteiden paremman pidättymisen ansiosta maaperän lannoituksen tarve myös vähenee.

Biohiilellä on nähty potentiaalia vesien suodattamisessa ja erilaisia järjestelmiä onkin pilotoitu eri puolilla Suomea. Tällä hetkellä biohiiltä on hyödynnetty enimmäkseen hulevesien puhdistamiseen kaupunkikohteissa sekä kosteikoilla ja valumavesien suodattamisessa maatiloilla. Biohiili sopii myös virtaavien pienvesien suodattamiseen esimerkiksi metsäojissa.

Biohiili vaikuttaa monella eri tavalla sekä ilmakehässä, että maaperässä. Kuva: Mari Lakela (2023).
Biohiili vaikuttaa monella eri tavalla sekä ilmakehässä, että maaperässä. Kuva: Mari Lakela (2023).

Hakkeen hyödyt suodatuksessa

Myös haketta on hyödynnetty suodatinrakenteissa kiitettävin tuloksin. Haketta saadaan runkopuusta sekä oksista. Hakkeen suodatusominaisuudet eivät yllä biohiilen kanssa samalle tasolle, mutta sen saatavuus ja edullinen hinta puoltavat sen käyttöä.

Tutkimusten mukaan avo-ojaan asennettu hakesuodatin voi pidättää kiintoainesta 50 % ja salaojavesissä nitraattitypen määrän on todettu laskeneen 5-60%.

Sirppujoen biosuodattamo 

Ensimmäinen suomalainen biohiiltä ja haketta hyödyntävä suodattamo rakennettiin Varsinais-Suomessa peltojen salaojavesien suodattamiseen vuonna 2018. Hankkeen toteuttivat ProAgria Länsi-Suomi yhdessä Turun ammattikorkeakoulun kanssa. Hankkeen ideana on ollut kehittää vesiensuojelua sekä tulvahallintaa happamat sulfaattimaat huomioon ottaen. 

Suodattamo toteutettiin USA:sta saadun mallin mukaisesti latomalla päällekkäin biohiiltä ja haketta useaan kerrokseen. Tulosten varmistamiseksi suodattamosta tehtiin kaksiosainen, jossa toisessa osassa käytettiin pelkästään haketta ja toisessa osassa 30% biohiiltä hakkeen ohella. Suodattamo sijoitettiin miltei kokonaan maan alle ja salaojan vedet ohjattiin pumpulla kulkeutumaan sen yläosaan, josta vesi laskeutui suodatinkerrosten läpi. Lopuksi suodattunut vesi pumpattiin takaisin Sirppujokeen. 

Sirppujoen bioreaktorin periaatekuva. Kuva: ProAgria Länsi-Suomi/Turun AMK (2019).
Sirppujoen bioreaktorin periaatekuva. Kuva: ProAgria Länsi-Suomi/Turun AMK (2019).

Video: Biohiilisuodattamo Sirppujoen varrella Uudellamaalla, ProAgria (2018).

Vene - verkostoilla tehoa vesienhoitoon
ProAgria Oulu
Oulun Maa-ja kotitalousnaiset
Oulun Kalatalouskeskus
Vesiensuojelun tehostamisohjelma 
ELY-keskus 
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita